31. jan. 2014

Prihaja Nodi

Vedno sem bila prepričana, da se da kupiti Nodija v trgovini in se ga zato (čeprav so mi ljudje predlagali) nisem lotila. Ko pa mi je sodelavka potožila, da prodajajo v trgovini samo kitajske plastik fantastik Nodije, ni bilo potrebno veliko prepričevanja, da sprejmem izziv. Moj Nodi ni plastik fantastik, ampak ročno izdelan krasen fante :) Kakšen popravek bi še potreboval, a za prvič ....bi ga kar obdržala doma :) A ni fino, ko ti kakšna stvar tako fino rata, da si tudi sam tako zadovoljen :)


Urška

Bodi nasmeh ...

Odkar v šoli z nadarjenimi pišemo kaligrafijo, jo več pišem tudi sama. Kar je pohvalno, saj je prav kaligrafija tista veja umetnosti, ki jo je potrebno vaditi, če jo želiš pisati lepo. Tokrat ena preprosta, naslednjič pa vam bom pokazala, česa so sposobni naredit učenci osnovne šole, če se jih vodi na prav način :) Jaz sem vedela, da bodo njihovi izdelki "za past na rit", a moram se malo pohvalit ne?
Urša

29. jan. 2014

Dahlove domislice

Ravnokar pripravljam uro v knjižnici o Roaldu Dahlu. In ker vem, da je bil duhovit človek, in ko so mi pod roke prišli njegovi izreki v angleščini, je bilo potrebno poizkusiti. Tole je prva varianta. Najprej v angleščini, in moja prirejena v slovenščino :) Meni je super :)

Urška

27. jan. 2014

Daj domišljiji prosto pot

Tako nekako bi lahko opisala moje igračkanje, ki sem mu dala ime "Predpasnik, ki raste skupaj z menoj". Pred par meseci jih je nastalo kar nekaj in pravi užitek mi jih je bilo delati. Predvsem zato, ker sem na malo večjo podlago lahko aplicirala tisto, kar mi je padlo na pamet. Nisem se obremenjevala z naročili ali kaj je komu všeč. Malo sem se igračkala, po domače povedano :) Namenjeni so otrokom od 2 do 7 let, praktični pa zato, ker se trak regulira in so dejansko uporabi več let. Otroci tako hitro rastejo, da bi bila prava neumnost vsako leto kupovati nov predpasnik, tako pa "ubijemo" muh za več let :)


Lep teden želim!
Urška

21. jan. 2014

Pika za piko na i

Pravzaprav za Piko + Ajdo kot presenečenje :) ob rojstnem dnevu :)
Urška

20. jan. 2014

Kuhamo skupaj XV.

Pudingovi piškotki

Zelo enostavno. Zelo hitro. Jaz delam iz dvojne mase, če že delam :), saj gredo hitro v slast :)

Potrebujemo:
1 puding - prah (jaz naredim iz čokoladnega)
125 g moke
125 g masla
40 g mletega sladkorja
2 vanili sladkorja

Vse skupaj zmešamo z mešalnikom, dokler ni mešanica lepo vlažna Če je preveč lepljiva, jo damo za nekaj časa v hladilnik, a pri meni to še ni bilo potrebno. Oblikujemo kroglice, jih z vilico, ki smo jih pomočili v sladkor v prahu, malo potlačimo ter pečemo na 180 stopinj cca 10 do 12 minut. Na pekaču jih pustimo, da se ohladijo, potem pa se kar topijo v ustih :)

Dober tek!

Sladka novoletna darilca

Letos sem se odločila, da za mini novoletna darilca izdelam čokolado z oreščki. Stopila sem temno čokolado, na peki papir naredila podobno velike čokoladne kroge, potem pa sem se igrala z oreščki in suhim sadjem. Vse skupaj zapakirala v celofan in okusna darilca so bila pripravljena na obdaritev.

V decembru pa je nastala tudi ta voščilnica, malo odbita :)
Lep začetek tedna želim!
Urška

19. jan. 2014

Albuma o potovanju v Iran

Nekateri se spomnite, drugi ne več, da sva se leta 2012 potepala po Iranu. Imam navado, da potovanja spravim tudi v fizični album, a zadnja leta, ko sem se začela bolj profi ukvarjati z ustvarjanjem, ta navada zaostaja. Nisem opustila izdelavo albumov, sploh ne, saj bom vse nadoknadila. Le kdaj, še ne vem. A počasi se daleč pride in na vrsto je prišel album za Iran. Kako krasen je... ko ga odprem, še enkrat podoživljam čudovito potovanje po Iranu. Noben računalnik ali foto knjiga zame ne pričarata tega občutka, ko lahko potipaš fotografije, spominke, časopis, ki sem ga vkomponirala v album, nalepke od njigovih pijač, denar, vstopnice od znamenitosti...pa še marsikaj. Nastala sta dva albuma s skoraj 800 slikami in komentarji ter popotni zemljevid. Neprecenljivo :)
Zdaj je na vrsti Korzika, pa Bosna in Kuba.....zdaj sem v naletu, zdaj moram to izkoristit :)


 Urška

13. jan. 2014

Črno in belo, jin in jang, veselje in žalost ....ki nimajo (skoraj) nič z današnjima izdelkoma

Teden, ki je za mano, je bil težak teden. Na splošno ne morem reči, da imam v življenju kaj dosti problemov, vse teče približno tako, kot mora, a sanje... sanje so čisto nekaj drugega. In ko se ti teden začne z ogromno veselja, konča pa z ogromno žalosti, je to težak teden. Navadno ne pišem o svojih zasebnih zadevah na blogu, to obdržim zase, a vseeno mi ni dalo....saj bo boljše, vse želje se uresničijo, če dosti močno želiš ....besede tolažbe, besede pomilovanja, pogledi, takšni in drugačni....pravzaprav nič ne pomagajo. Tudi ne pomaga jok, sekiranje, nič ne pomaga, pravzaprav pravijo, da si s tem narediš še večjo škodo. Kaj pa pomaga? Meni pomaga, da tok misli preusmerim drugam. Z branjem knjige, z ustvarjanjem. Zame je ustvarjanje neke vrste terapija. In vesela sem, da ga imam. Čeprav nam ne gre vedno lahko, čeprav je prodaja slaba, čeprav se marsikomu zdijo zadeve predrage in se po povpraševanju, ko poveš, kakšne so tvoje cene, niti ne oglasijo več (kaj šele Hvala.). Kljub temu je ustvarjanje terapija in ne bom rekla, da ravno v težkih trrenutkih ustvarjam najbolje, ker vedno ustvarjam dobro :) ampak ta riba je že tak primer :)


Še prej pa je nastal tale "firtoh"...ja, očitno so pri meni hit :)
Saj bo...zdaj bo šlo samo še na bolje....
Pa lep teden želim,
Urška

7. jan. 2014

Bralna vrečka z mačkom Murijem

Branje je veščina, ki jo potrebujemo in uporabljamo vse življenje v vseh situacijah. Ker se v današnjem času branju ne moremo izogniti, je zelo pomembno, da je branje spretnost, ki jo obvladamo kar se da dobro.
Učenje branja ni lahka naloga; poteka vseskozi, z veliko vaje, potrpežljivosti in ob pomoči drugih. Priznani ameriški pisatelj John Steinbeck je učenje branja opredelil kot »največji samostojni napor, ki ga prestane človeški razum v otroštvu«. Otrok pa tega ne zmore sam. Da bi postal pravi bralec, potrebuje predvsem starše. Vsi otroci potrebujejo starše, da:
§  jim berejo,
§  jih poslušajo, kako berejo, ko so še majhni,
§  se z njimi pogovarjajo o branju, ko so starejši,
§  jim omogočajo mirne trenutke, primerne za branje,
§  si izposojajo (ali kupujejo) knjige in drugo gradivo,
§  sodelujejo z njihovimi učitelji in
§  so jim zgled pri branju.

Otrok ne bo postal bralec za vse življenje čez noč; to bo postal z vztrajnostjo staršev, z ljubečim sodelovanjem in predanostjo procesu branja od zgodnjega otroštva do najstniških let (Kropp, 2000).
Zato v številnih vrtcih navajajo otroke na branje skupaj s starši, in iz tega naredijo dogodek. Ponekod berejo s kakšnim junakom, drugod pa je junak na bralnih nahrbtnikih ali vrečkah. Z bralno vrečko mačka Murija sem (upam) pripomogla, da bodo knjige vedno varno prišle domov. Vrečka je drugačna od drugih, je malo večja od običajnih, da gredo vanjo tudi večje knjige, zgoraj pa se zapira z zadrgo, da bodo knjige varno spravljene v njej. Upam, da bo branje s pomočjo mačka Murija še bolj prijetno :)
Urška

5. jan. 2014

Predpasnik, ki raste z menoj

V decembru sem pridno delala predpasnike z nastavljivim trakom za čez glavo, da lahko otroci, ki hitro rastejo, predpasnik nosijo dlje časa. Nekako nisem poslikala niti enega, ampak so bili hitro "nagledani" in jih tudi doma ni ostalo veliko. Zato pa naj vam pokažem ta dva, ki sta bila narejena po naročilu za bratca, ki je nor na nogomet, in sestrico, ki je zagledana v roza barvo, ima pa rada tudi muce. Priznam, da sta mi zelo ljuba, dela pa je bilo kar nekaj z njima. A baje sta bila prejemnika navdušena, naročnik prav tako, starši obeh malčkov pa tudi. Kaj še hočeš lepšega? Izmed vseh kupljenih daril sta bili ti dve res nekaj posebnega. To je vedno dober občutek in s takšnim grem v novo leto :)Urška

3. jan. 2014

Hvala, hvala, hvala

Hvala za vaše čudovite besede ob peti obletnici mojega bloga, Urškinega Raja. Toliko lepih besed ne slišiš pogosto, a te še toliko bolj popeljejo v višave. Zato se vam še enkrat zahvaljujem in obljubim, da se bom še naprej trudila, da bi bil moj blog poln zanimivih reči, raznolik in zanimiv.
Priznam, da sem žrebanje prestavila na jutranjo kavico, pomagala mi je le ena kosmata roka, takole je bilo:
Vaše krasne komentarje sem pospravila v škatlo:
Kosmata roka je dobro premešala:
In izžrebala:
METULJČICA, čestitam!
Javi mi svoj naslov, da pride paketek s slončkom Srečkom na čelu k tebi!

Srečno!
Urška