2. maj 2020

Oman, biser Arabije. 3.del: Z najvišjega vrha Omana po najbolj adrenalinski cesi v Omanu do obale



30. 10.: JEBEL SHAMS-AL HAMRA-WADI BANI AWF-BILAD SAYT

Zbudili smo se v vetrovno jutro in začeli s pospravljanjem šotora. Še prej smo pregledali šotor in ugotovili kar nekaj posledic močnega vetra: zlomljena palica, odtrgano platno na baldahinu, zlomljene plastične nosilke za palice. Na gorovju Jebel Shams se obiskovalci najpogosteje odpravijo na triurni pohod Balcony trail, ozko pot, s katere se odpirajo pogledi 1000 m v globino do zapuščene vasice As Sab. Simon se je odpravil na pohod, midva z Jakobom pa sva med tem časom raziskovala vasico, lovila koze, se sprehajala in se igrala. 















Preko Al Hamre smo se nato odpravili na najbolj adrenalinsko cesto celega Omana, imenovano WADI BANI AWF. Čeprav gre pravzaprav le za 80 kilometrov dolgo pot, pa ta traja cel dan. Vožnja po planoti Saiq preko gorovja Al Hajar je res nekaj posebnega, cesta je makadamska in ponekod zelo ozka, celo pot pa se odpirajo fantastični pogledi na naravo v kombinaciji gora z rumenim ali belim peskom, ravnico pokrito z rumenim mahom. Zelo malo zelenja je tam, toda takih hribov ne najdete nikjer na svetu. So neobraščeni in izgledajo kot večje sveže krtine, temnorjave barve, za njimi drugi, višji hribi svetlejše barve, povsod barvita raznolikost. Ta dan smo prevozili 35 km ceste in se ustavili v vasici, ki velja za najlepšo v Omanu, to je BILAD SAYT. Prav prileže se skok v drugi čas: sprehodimo se skozi labirint ozkih uličic in datljevih polj vse do vrha mestne trdnjave. Pred vasico je najslavnejše nogometno igrišče na svetu. Ker nas lovi tema, se utaborimo v wadiju malo naprej in prenočimo na verjetno najbolj zanimivem prenočišču na celi poti. 








31. 10.: LITTLE SNAKE CANYON-WADI BANI AWF-NAKHAL-RUSTAQ-AL SAWADI BEACH

Zbudimo se v prijetno, mirno jutro in z veseljem uživamo v zajtrku in jutranji kavi sredi gora. Odpeljemo se naprej po cesti Wadi Bani Awf in se ustavimo pri LITTLE SNAKE CANYON, ki je ime dobil zaradi svoje kačaste oblike. Gre za malega brata večjega kanjona Snake Canyon. Sprehodimo se po kanjonu, potem pa se odpravimo naprej do konca ceste Wadi Bani Awf.






Zavijemo do Nakhala, a tamkajšnjo trdnjavo, ki se nahaja na visokem bregu nad čudovito pokrajino oaz, prenavljajo, zato je zaprta za oglede. Blizu je kraj NKHAL, kjer se nahajajo naravni izviri. Slikovita okolica je obdana mogočnimi vrhovi in številnimi zelenimi oazami. Naravni izvir je namenjen tudi moškim kopalcem, zato se Simon in Jakob z veseljem okopata. Tudi meni bi prijalo …
 
Naslednji cilj je RUSTAQ in njegova trdnjava, ki je bila zgrajena 4 st. pred začetkom islama. Mogočna trdnjava je zgrajena v treh nivojih, vsebuje posamezne hiše, orožarno, mošejo in štiri stolpe, od katerih najvišji  meri 18,5 m v višino in 6 m v širino. Tudi v tem kraju je kopališče; gre za izvire zelo vroče zdravilne vode, ki so urejeni v kopališče za moške in ženske. Za tokratno prenočišče smo izbrali eno glavnih turističnih točk na severni obali Omana, plažo Al Sawadi beach.








1 komentar:

Simon Durochefort pravi ...

Ponudba ne-protokolskega posojila
Pomoč je najboljši način, da delite svojo večno ljubezen, to je tisto, kar me je potisnilo, da vam na voljo posojilo, ki se začne od 2.000 evrov do 10.000.000 evrov z zelo preprostimi pogoji. Prav tako sem naložbe in zasebna posojila vseh vrst. Kontaktirajte me za zadovoljstvo.

E-pošta: simondurochefort@gmail.com
WhatsApp: +33752366330