TESTO:
620 g moke
50 g sladkorja
10 g suhega kvasa
2 ščepca soli
2 jajci
70 g stopljenega masla
240 ml mleka
50 g sladkorja
10 g suhega kvasa
2 ščepca soli
2 jajci
70 g stopljenega masla
240 ml mleka
NADEV:
40 g stopljenega masla
2 lončka (po 180 g) kisle smetane
100 g rjavega sladkorja
3 žlice cimeta
40 g stopljenega masla
2 lončka (po 180 g) kisle smetane
100 g rjavega sladkorja
3 žlice cimeta
PRELIV
20 g sladkorja v prahu
15 g stopljenega masla
1 lonček (180 g) kisle smetane
2 dcl toplega mleka
20 g sladkorja v prahu
15 g stopljenega masla
1 lonček (180 g) kisle smetane
2 dcl toplega mleka
Testo: Stopimo maslo in mleko rahlo segrejemo. V posodo stresemo moko, sladkor, sol, kvas, jajci ter
stopljeno maslo (rahlo ohlajeno) in toplo mleko. Iz sestavin zamesimo testo. Ni potrebno dolgo
časa mesiti. Testo bo mehko in celo malo lepljivo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati na
dvakratno velikost. Testo bo hitreje
vzhajalo, če bo na toplem, zato ga lahko postavimo v čisto rahlo ogreto
pečico. Ko je testo dovolj vzhajano, ga
stresemo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo na velikost približno 50x60 cm. Testo se zelo lahko valja, saj je
precej mehko.
Nadev: V posodi
zmešamo stopljeno maslo in kislo
smetano. Posebej zmešamo še rjavi
sladkor in cimet.
Na razvaljano testo namažemo
predhodno zmešano kislo smetano in maslo, po vrhu pa potresemo mešanico
rjavega sladkorja in cimeta. Pri daljši stranici začnemo zvijati namazano
testo. Zvijamo ga enakomerno, ne preveč
tesno, niti preveč ohlapno. Zvito testo narežemo na približno 12 enakih koščkov,
ki jih zložimo v pekač. Med rolicami
pustimo nekaj prostora, da bodo lahko vzhajale.
Pustimo jih vzhajati od 20 do 30 minut. Pečemo jih na srednji
rešetki 20 minut na 200 stopinj C. Pečica
mora biti predhodno ogreta. Če med
pečenjem vidimo, da se je zgornji del
rolic že lepo zapekel, jih do konca pečenja pokrijemo z alu folijo, da se ne
zapečejo bolj kot bi si želeli.
Preliv: V posodi
zmešamo vse sestavine za preliv. Ko
rolice vzamemo iz pečice, jih prelijemo s prelivom iz kisle smetane, masla, mleka in sladkorja.
Vse skupaj damo še za nekaj minut v pečico.
Rolice so krasne za k kavi, mleku ali kar tako!
Dober tek!
1 komentar:
Ena izmed mojih naj slaščic...pa tako redko se jih doma lotim spečt..
Objavite komentar