3. jan. 2011

Moja prva Unicefova punčka iz cunj

Za novo leto si ne postavljam ciljev ali zaobljub. Mogoče pa si bi jih morala. Res pa je, da sem si že dolgo tega prerisala kroj za Unicefovo punčko iz cunj, ga povečala in si obljubila, da letos jo pa res naredim. Kroj je le čakal na to, da iz njega nastane prava Unicefova punčka iz cunj. Prazniki so bili nalašč za izpolnitev tega majhnega, a hkrati velikega cilja. Saj iz majhnega raste veliko.
Nastala je krasna punčka, ki jo bom težko dala iz rok, a upam, da najde topel dom, kjer jim bo tako všeč, kot je všeč meni. :)

Ja, obrazov se sploh ne spravim risat, zato bodo moje punčke takšne - zaspanke :)

Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. Marsikateremu otroku je že v preteklosti predstavljala družbo, danes pa simbolizira otroka iz države v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. Letno v svetu še vedno umre več kot 1,4 milijona otrok, ker niso bili cepljeni.
Vsaka posvojena punčka zagotovi cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim:
• ošpicam,
• oslovskemu kašlju,
• otroški paralizi,
• tuberkulozi in
• tetanusu.
Končni znesek, ki omogoči, da otroci dobijo vsa cepiva, znaša 20,00 €, zato je to minimalna cena, ki jo plača posvojitelj punčke.
Čeprav je ta posvojitev simbolična, pa pomeni pravzaprav »dajanje življenja«, saj zagotovi cepljenje otroka, ki ga bo še leta ščitilo pred pogosto smrtonosnimi boleznimi. Zato se tudi slogan akcije glasi Posvoji punčko in reši otroka.
V okviru Svetovne kampanje cepljenja otrok je UNICEF v zadnjih 25 letih v sodelovanju z ministrstvi za zdravje v državah v razvoju izvajal cepljenje proti šestim nalezljivim otroškim boleznim. Za razliko od 80-tih let, ko je bil cepljen le vsak peti otrok, pa je bilo v letu 2004 cepljenih že 80 odstotkov otrok po svetu.

Več o punčkah si preberite na Unicefovi spletni strani. Jaz bom "mojo" še malo občudovala, potem pa gre na "zbirno mesto" na Unicef. Mogoče pa se kdaj organiziramo in pripravimo delavnico punčk iz cunj :)

Naj se vam v novem letu 2011 izpolni mnogo majhnih in malo večjih želja. Osrečujte druge in s tem tudi sami sebe!

12 komentarjev:

Barbi pravi ...

Kako simpatična punčka. :)

Urška Sem pravi ...

Draga Urška,
prijazno, ustvarjalno leto Ti želim.

Pupika je fenomenalna, moji komplimenti!

Rada bi te še "potolažila": prepričana sem, da Unicefove punčke iz blaga kupujejo le dobri ljudje :-) sigurno se bo tudi tvoja znašla v toplem domu.

Alenka pravi ...

Kolk je luštna! Se ne bojim za njeno usodo, mislim, da bo pristala v toplem objemu in jo bodo imeli radi. Saj ne bi mogli drugače:):)

Vladuška pravi ...

Hvala enako Urška. Začela si dobrodelno in lepo hkrati. Naj tako ostane še naprej in naj te spremlja veliko ustvarjalnih idej.

Kristina pravi ...

Lepa je, jaz je kar ne bi hotela dat iz rok. Prepričana sem, da se boš navadila risat obraze in bodo ostale punčke še lepše.
Vse dobro ti želim v letu 2011!

Anonimni pravi ...

krasna je in vem, da ne bo zadnja!!!!

lp
iris

katarina pravi ...

Ti si tolk ena pridna punca. Tako boš polepšala dan tistemu,ki jo bo posvojil in nekomu omogočila cepljenje proti nevarnim boleznim. Konec koncev pa je punčka prav simpatično zaspana;)

Jana pravi ...

Pridna.

Ampak mogoče bi se pa lahko naučila kakšen obrazek gor narisat, kaj praviš? LOL

Mojca pravi ...

takole zaspankasta je ravno prava. in prepričana sem, da je bodo v novem domeku zelooo veseli :)

Unknown pravi ...

Zelo mi je všeč tvoja punčka...no, v bistvu so mi všeč vse tvoje stvaritve...pa mi lahko zaupaš, kje si dobila kroj. jaz na Unicefovi strani nikakor ne pridem zraven...Hvala lepa

Urška Sem pravi ...

Draga Urška
res redko gledam televizijo, a danes je v ozadju "brnel" Tednik. Tema o Unicefu je pritegnila mojo pozornost... Slovenski Unicef trenutno ne uživa ugleda. Upam, želim, prosim, da še sama malo preveriš, preden boš Princesko izpustila iz rok.

Urškin Raj pravi ...

ja, tudi jaz sem spremljala tednik. res nenavadno, ko pa končno naredim punčko, pa tole.... zdaj ne gre nikamor! mogoče kdaj drugič, mogoče kako drugače ...