25. jan. 2016

Predavanje o potovanju po Indoneziji v knjižnici v Žalcu

Potovanja so poleg ustvarjanja ena izmed mojih ljubezni. Rada potujem in rada pridem domov. Takrat se pravo "delo" pravzaprav sploh začne ... no, mogoče malo pretiravam :) ampak urediti fotografije, film, in če je po sreči, si lahko uredim še kakšno potopisno predavanje. Dolgo na to sploh nisem niti pomislila, a potem sem se opogumila in prvo v domačem Šoštanju je bilo zelo uspešno. Pa drugo tudi. Zato sem poslala ponudbo še drugam in dobila komaj kakšen odgovor. Knjižnice pogosto organizirajo potopisna predavanja, a priti zraven je velik problem. Očitno tudi tukaj veljajo zveze :)
Škoda, da na potopisnih predavanjih, ki jih kar pogosto obiskujeva, pogosto gledava slabe slike, predavanje se odvija v smislu desno je krava, levo pa slon. Sama pripravim res kvalitetno predavanje, si upam trdit, ugotovila sem, da mi potopisna predavanja res ležijo, pa jih pravzaprav nimam priložnosti predstavit ...
No, da ne bom samo jamrala, v četrtek je bilo v knjižnici v Žalcu nadvse prijetno. Predstavila sem najino enomesečno potovanje po Indoneziji. Veliko obiskovalcev, prijetno vzdušje. Res pravo potopisno predavanje. In potem, ko vidiš, kaj so zapisali na spletni strani, si res ponosen.

INDONEZIJA, SPEČI VULKAN JUŽNE AZIJE - potopisno predavanje v Medobčinski splošni knjižnici Žalec
V četrtek, 21. januarja 2016, smo bili zbrani v Medobčinski splošni knjižnici Žalec priča izjemno zanimivemu in kakovostnemu predavanju z naslovom Indonezija, speči vulkan Južne Azije. Urška Sotler je nanizala vrsto zanimivih utrinkov s popotovanja po Sumatri, jezeru Toba, templju Borobudur, kulturnem središču Yogyakarta, otoku Komodo in turističnem Baliju. Indonezija je četrta najbolj obiskana turistična država na svetu. Na Sumatri je domovanje orangutanov, ki so se privadili človekovi bližini in pričakujejo, da jih ljudje hranijo. Jezero Toba, ki velja za največje jezero v Indoneziji, je globoko več kot 400 metrov. Posebno doživetje je videti še na videz speči vulkan Bromo, kako se ponosno dviga ob prvih jutranjih žarkih iz meglic, ki ga ovijajo v edinstven pajčolan. Na popotovanju je bila lanski poletni mesec klima prijazna, brez vremenskih posebnosti in posebnosti nasploh. Na otoku Komodo prebiva »speči zmaj«, komodoški varan, ki je največji kuščar na svetu in lahko meri do tri metre. Na koncu predavanja smo izvedeli veliko podrobnosti o Baliju, ki je zelo obiskan in prepoznaven. Urška Sotler je nanizala veliko biserov z enomesečnega potovanja. Strinjali smo se, da je ta dežela, ki ponuja pestrost vonjev, barv in znamenitosti, vredna vse pozornosti ter obiska. Hvala, Urška Sotler.

In naslednje? Kdo ve ...
Urška

Ni komentarjev: