19. sep. 2016

Kuhamo skupaj XIX.: Cimetove rolice (Cinnabon)



TESTO:
620 g moke
50 g sladkorja
10 g suhega kvasa
2 ščepca soli
2 jajci
70 g stopljenega masla
240 ml mleka
NADEV:
40 g stopljenega masla
2 lončka (po 180 g) kisle smetane
100 g rjavega sladkorja
3 žlice cimeta
PRELIV
20 g sladkorja v prahu
15 g stopljenega masla
1 lonček (180 g)  kisle smetane
2 dcl toplega mleka

Testo: Stopimo maslo in mleko rahlo segrejemo. V posodo  stresemo moko, sladkor, sol, kvas, jajci ter stopljeno maslo (rahlo ohlajeno) in toplo mleko.  Iz sestavin zamesimo testo. Ni potrebno dolgo časa mesiti. Testo bo mehko in celo malo lepljivo.  Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati na dvakratno velikost.  Testo bo hitreje vzhajalo, če bo na toplem, zato ga lahko postavimo v čisto rahlo ogreto pečico.  Ko je testo dovolj vzhajano, ga stresemo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo na velikost približno  50x60 cm. Testo se zelo lahko valja, saj je precej mehko.

Nadev: V posodi zmešamo  stopljeno maslo in kislo smetano.  Posebej zmešamo še rjavi sladkor in cimet.
Na razvaljano testo namažemo  predhodno zmešano kislo smetano in maslo, po vrhu pa potresemo mešanico rjavega sladkorja in cimeta. Pri daljši stranici začnemo zvijati namazano testo.  Zvijamo ga enakomerno, ne preveč tesno, niti preveč ohlapno. Zvito testo narežemo na približno 12 enakih koščkov, ki jih zložimo v pekač.  Med rolicami pustimo nekaj prostora, da bodo lahko vzhajale.  Pustimo jih vzhajati od 20 do 30 minut. Pečemo jih na srednji rešetki  20 minut na 200 stopinj C. Pečica mora biti predhodno ogreta.  Če med pečenjem  vidimo, da se je zgornji del rolic že lepo zapekel, jih do konca pečenja pokrijemo z alu folijo, da se ne zapečejo bolj kot bi si želeli.

Preliv: V posodi zmešamo vse sestavine  za preliv.  Ko  rolice vzamemo iz pečice, jih prelijemo  s prelivom iz kisle smetane, masla, mleka  in sladkorja.  Vse skupaj damo še za nekaj minut v pečico.

Rolice so krasne za k kavi, mleku ali kar tako!


Dober tek!

1 komentar:

Anja pravi ...

Ena izmed mojih naj slaščic...pa tako redko se jih doma lotim spečt..