4. jan. 2009

Unikatne štampiljke

Priznam, imam veliko štampiljk. Sicer ne Tild, ježkov, Sarik in ostalih punčk, ki so na našem Otoku zakladov zelo popularne. Za čestitke, ki jih delam, in jih bom predstavila kdaj drugič, uporabljam nahrčkane, kupljene in zamenjane odtise. a jih ne uporabljam tako zelo pogosto, saj imam še najraje "scrap" voščilnice, to so voščilnice, narejene s pomočjo različnih papirjev, lahko bi jih imenovali tudi kolažne voščilnice. Ko delam inventuro svojih škatl, se prav začudim, kaj vse imam. Nekatere štampiljke sem uporabila enkrat in nikoli več. Pa so mi ušle iz glave. Tiste štampiljke, ki sem jih izdelala sama, pa se prav gotovo spomnim. Na otočku je nekaj časa nazaj vladala prava štampiljkomanija. No, ta vlada še zdaj, a takrat smo vse izdelovale svoje štampiljke. Rezale, seckale, izrezovale, prodaja velikih radirk in adigrafa v Sloveniji se je drastično povečala :)

Izdelati svojo štampiljko ni kar tako. Malo več truda je potrebnega. So pa takšne štampiljke čisto unikatne, čisto tvoje. Pa še nekaj časa porabiš, da jih izdelaš, zato ti ostanejo še nekaj časa v glavi in se jih trudiš večkrat odtisniti. Vsaj pri meni je tako. Obstaja kar nekaj načinov izdelovanja štampiljk, z nožki za linolej jih lahko izrežemo iz linoleja, adigrafa, radirk, musgume in še česa. Meni je najljubši adigraf, pa tudi musguma, saj jo je zelo lahko rezati. Prav gotovo se doma narejene štampiljke ne morejo (po kvaliteti) primerjati s kupljenimi, ampak za posebne potrebe (na primer za šolske, kjer je vedno premalo denarja), pa se takšne štampiljke zelo obnesejo. Nisem jih naredila veliko, a kar pogosto sem uporabljala tole:

Pa tudi tole:

Za šolske potrebe pa sem v preteklih dneh izdelala ... saj vem, že spet ... ovčko - izdelana je iz adigrafa, za nalašč malo "šlampasto", a sem sigurna, da jo bomo znali fino uporabiti za naš letošnji projekt.

Če sem prej omenjala kolaž in voščilnice, ki so mi zelo ljube, pa sem se kolaža lotila tudi sama ter ga kombinirala z izdelano štampiljko. Poskusim si izmisliti čimveč izdelkov, tehnik, ki bi jih učenci lahko delali pri pouku, podaljšanem bivanju ali pa kar tako. Mislim, da bi tole znalo izpasti zelo dobro :)) Zeleno, ki te ljubim zeleno, oziroma irska pokrajina, vmes pa ovce ... ovce ... ovce ...

4 komentarji:

Sonja pravi ...

Kot prejšnje ti je tudi tale ovčka lepo uspela.
Prav škoda, da ni več tako zagretih ustvarjalk v šolstvu, bi lahko več otrok takole uživalo, kot ti tvoji.

Tulpika pravi ...

Najprej pohvale za potrpezljivost pri izdelavi, ker vem, da je potrebna :) Pa HURA za ovcke in pastiricico :))
LP, tulpika

Anonimni pravi ...

že vidim, da te bom morala kar redno spremljat, se je nabralo toliko novega, seveda lepega, ovčke, pa štampiljka ovčk pa sončna slika, joj kot sem že rekla ti si čistotapravi multipraktik, vse kar se lotiš rata bravo .......

MarikaGabez pravi ...

Tole so pa prekrasne ovčke in meni se ne zdijo prav nič enostavne. Ne za izdelavo, ne na pogled. Na temle kolažnem sestavljanju so pa sploh zakon.