7. jan. 2014

Bralna vrečka z mačkom Murijem

Branje je veščina, ki jo potrebujemo in uporabljamo vse življenje v vseh situacijah. Ker se v današnjem času branju ne moremo izogniti, je zelo pomembno, da je branje spretnost, ki jo obvladamo kar se da dobro.
Učenje branja ni lahka naloga; poteka vseskozi, z veliko vaje, potrpežljivosti in ob pomoči drugih. Priznani ameriški pisatelj John Steinbeck je učenje branja opredelil kot »največji samostojni napor, ki ga prestane človeški razum v otroštvu«. Otrok pa tega ne zmore sam. Da bi postal pravi bralec, potrebuje predvsem starše. Vsi otroci potrebujejo starše, da:
§  jim berejo,
§  jih poslušajo, kako berejo, ko so še majhni,
§  se z njimi pogovarjajo o branju, ko so starejši,
§  jim omogočajo mirne trenutke, primerne za branje,
§  si izposojajo (ali kupujejo) knjige in drugo gradivo,
§  sodelujejo z njihovimi učitelji in
§  so jim zgled pri branju.

Otrok ne bo postal bralec za vse življenje čez noč; to bo postal z vztrajnostjo staršev, z ljubečim sodelovanjem in predanostjo procesu branja od zgodnjega otroštva do najstniških let (Kropp, 2000).
Zato v številnih vrtcih navajajo otroke na branje skupaj s starši, in iz tega naredijo dogodek. Ponekod berejo s kakšnim junakom, drugod pa je junak na bralnih nahrbtnikih ali vrečkah. Z bralno vrečko mačka Murija sem (upam) pripomogla, da bodo knjige vedno varno prišle domov. Vrečka je drugačna od drugih, je malo večja od običajnih, da gredo vanjo tudi večje knjige, zgoraj pa se zapira z zadrgo, da bodo knjige varno spravljene v njej. Upam, da bo branje s pomočjo mačka Murija še bolj prijetno :)
Urška

4 komentarji:

anaja pravi ...

Hvala za to objavo! Upam, da jo bo prebralo kar največ ljudi, ki bodo širili bralni virus naprej.
Vrečka z Murijem je imenitna!
Lepo bodi, širi branje in ustvarjanje tako uspešno še in še!

moi pravi ...

O, kako je lušna.

Danica pravi ...

Tudi jaz upam, da bo to objavo prebralo kar največ ljudi.
Lepega mucka si zašila na bralno vrečko.
Lp Danica

Marta pravi ...

Branje je zakon, tvoj maček Muri pa tudi. ;)