4. mar. 2015

Kuhamo skupaj XVII.



Germknedli

300 g moke
1 - 2 dl mleka
50 g masla
2 jajci
20 g kvasa
1 žlica sladkorja
ščep soli
marelična marmelada (za nadev)
mak, sladkor v prahu, maslo (za preliv)

Moko presejemo v skledo. V sredini naredimo jamico in vanjo nalijemo 1 dl toplega mleka. V mleko nadrobimo kvas in ga s prsti razmešamo.Dodamo še sladkor in primešamo nekoliko moke, da dobimo v sredini gostotekoče testo, Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem 15 minut, da kvasec nekoliko vzhaja. Medtem v kozici razpustimo maslo in pustimo, da se ohladi na telesno temperaturo. Vzhajanemu kvascu dolijemo stopljeno maslo,Dodamo še 1 celo jajce in 1 rumenjak, Zamesimo gladkotesto. Po potrebi dodamo še malo toplega mleka ali moke: testo mora biti kar mehko, podobno kot za krofe, Pustimo,da na toplem pol ure vzhaja na dvojno prostornino.
Vzhajao testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo za prst na debelo.
Razdelimo ga na 6 kosov, velikih kot dlan. Na sredo vsakega kosa položimo žličko marmelade, ki jo nato zapremo v testo kot v culico. Konce močno stisnemo, nato pa culico položimo z gladko stranjo navzgor.  Tako nadevane cmoke rahlo pokrijemo in jih na toplem pustimo še 5 minut.
Kvašene cmoke položite v zavreto vodo in pokrite kuhajte cca. 5 minut, jih obrnite ter  4- do 5-krat preluknjajte z iglo in kuhajte nadaljnje 4 minute v vodi ob rahlem vretju. Cmoke z zajemalko poberite iz posode, jih nemudoma položite v globok krožnik ter postrezite z makom in sladkorjem v prahu.

Mmmmmm, dober tek!

Ni komentarjev: