20. maj 2009

Moja Irska

Danes, ko Barbi, katere blog z Irske sem z veseljem požirala 4 mesece, prihaja domov, lahko simbolično objavim tudi nekaj o našem šolskem projektu Evropska vas. Navadno o šolskih zadevah tu ravno ne pišem, ampak včasih se šolsko zelo prepleta z domačim in v takem primeru naredim izjemo. Za kaj gre pri projektu? V tem projektu vsaka šola udeleženka preučuje eno državo Evropske unije. V lanskem šolskem letu smo preučevali Finsko, letos pa Irsko. Lani si države nisem sama izbrala, pa mi je bilo krasno tudi s Finsko, saj sem se ogromno naučila, ogromno pa so se naučili tudi moji sodelavci in učenci. Letos pa je bila Irska moja izbira. Čisto malo sem se v Irsko zaljubila na 3-tedenskem popotovanju po Irski poleti 2005: krasni ljudje in prečudovita narava. Ležernost, zeleno, domačni hostli, vse to naredi Irsko posebno. Včasih sploh ne veš, kaj je tisto, kar jo naredi tako posebno, ampak meni se je vtisnila v spomin. In v takšnem "stanju" sem vodila letošnji projekt. Tako uspeh skoraj ni mogel izostati. Vsi smo se potrudili, nekateri več, drugi manj. In 8. maja se je projekt končal v centru Celja. Tu smo predstavili vse, kar smo ustvarili in tega je bilo veliko. Večina je bila delo naših učencev, če pa vsa zanima, si lahko pogledate utrinke prireditve na linku.
Omenila pa bom dve stvari. Šiviljski stvari. Prva so obleke za "moje male" Irce. Punčkaste plesne obleke s keltskimi ornamenti in fantovske kilte. Veliko dela, a zadovoljstvo na koncu, ko so naši odplesali irski ples, odtehta vse.


Druga stvar pa je odejica, ki je nastala kot timsko delo med mojo sodelavko in mojo malenkostjo. Se spomnite belih puloverjev s kitami, ki smo jih v 70-ih, 80-ih letih vsi nosili? To so irski vzorci, natančneje iz Aranskih otokov: veliko je kit, saj so tudi keltski vzorci taki, prepleteni. Moja sodelavka A, ki rada plete, se je lotila irskih vzorcev in mi spletla 16 kvadratkov 15x15 cm, vsakega različnega. Krasno delo! Sama pa sem obljubila, da vse kvadratke povežem v celoto. Tako je nastal patchwork, zahteven za izdelavo, saj pletenje in blago težko sodelujeta, in tudi končni rezultat ni popoln in mi ga bo kakšni mojstrici patchworka kar nerodno pokazati, a je zame prvi in edinstven in bo lep spomin na krasno irsko leto. Ima pa prste vmes tudi Lili, ki je skvačkala rožice, tako da je to pravo skupinsko delo. Pri projektu bistvenega pomena :)

Pa še bližnji posnetek, kjer se vidijo različni vzorci pletenja:

Tako, zdaj bom pa tiho z mojo Irsko :)))

6 komentarjev:

Nataša pravi ...

Ne še bit čist tiho! Ovco še pokaži, tisto, ki je direkt iz moje pečice tako hitro odfrlela k tebi, da je nisem uspela pofotkat :)

In še enkrat in znova: čestitke in poklon za tvoj megalomanski podvig!

Urškin Raj pravi ...

joooooooj ej sem vedla, da sem nekaj pozabila. moram jutri slikat hiško s tvojimi koritki in ovčko :)))

Helena pravi ...

Čestitke za super izpeljani projekt. Ti še nam kar napiši kaj! Je fajn prebrati in se v mislih preseliti nekam drugam.

Suzy pravi ...

Lep projekt, lepa odejica.

BojaMoja pravi ...

Hi hi, tole dekco pa mi je uspelo videt v živo - čudovita je!!!

Goga pravi ...

Tole skupno sodelovanje je pa zelo lepo izpadlo :)).Mi ob prvi razlagi ni blo čisto jasno kako si si to zamislila, ampak rezultat je prima in samo to je važno.Se priporočam za naslednjič :)).