21. jan. 2015

Kako sva postala lovca na zaklade?

Geocaching je moderna oblika iskanja zakladov z uporabo GPS sprejemnikov.
Beseda je bila skovana leta 2000 in združuje dve povsem navadni besedi. Predpona geo predstavlja naš planet, Zemljo. Beseda caching je izpeljana iz besede cache in ima dva različna pomena, ki zelo primerno opišeta to aktivnost. Prvotna definicija besede cache je pomenila začasno skrivališče orožja. Druga, novejša, definicija pa se nanaša na računalniško tehnologijo in pomeni računalniški pomnilnik (skladišče), ki se uporablja hitro za dostopanje do pogosto rabljenih informacij.

Razširjen po celem svetu geocaching lahko razumemo kot pustolovsko igro, zabavo ali šport. Nekdo skrije »zaklad«, škatlo z določeno vsebino, na svetovnem spletu objavi njeno lokacijo (zemljepisno širino in dolžino zaklada), drugi pa gremo na lov. Ko je zaklad najden, se je potrebno vpisati v njegov dnevnik. Najditelj svojo najdbo vpiše na spletno stran, kjer je sprva dobil informacije in koordinate o zakladu. Trenutno je v Sloveniji postavljenih preko 2000 zakladov, v svetu pa preko 2 milijona.

V škatli se poleg dnevnika in pisala nahajajo tudi različni predmeti, namenjeni za menjavo. Tistega, ki prvi najde zaklad, lahko resnično čaka presenečenje, sicer pa je že samo iskanje zaklada, ki nas popelje na kraje, katere sicer ne bi nikoli obiskali, nagrada. Obstaja osnovno pravilo pri menjavi, če nekaj vzameš iz škatle, moraš nekaj v njej tudi pustiti.

Tako sva postala iskalca zakladov tudi midva. Vsak zaklad je po svoje zanimiv, vsaka lokacija posebna, ena bolj, druga manj. Najbolj pa me pritegne to, koliko kotičkov, ki jih sploh ne poznaš, na novo spoznaš. In jih brez te igre mogoče nikoli ne bi. Včasih se mi dozdeva, da sem malo otročja, a kaj potem, glavno, da se imamo fino. Iskanje je zabavno, kot bi vedno znova in znova prejel darilo za rojstni dan.

V namen menjave drobnih predmetov sem izdelala te ljubke male sovice, ki zdaj že potujejo naokoli.
Urška

5 komentarjev:

Plutka. pravi ...

O, kako so ljubke! Mogoče pa kakšno najdemo. ;) Pa uspešen lov!

Barbi pravi ...

Luštne sovice. Upam, da mi kdaj katera od njih prekriža pot. Geocaching je namreč tudi ena od mojih "otročarij", ki so pa v resnici točno take, kot praviš - pokažejo skrite kotičke in lepote. Včasih ugotoviš, da še v domačem kraju ne poznaš kakšnega res prijetnega prostora.

Kakšno sovico lahko pa tudi pošlješ po svetu kot Travel Bug, da ne bodo le za menjavo ... daš ji oznako in nato ona potuje po svetu, ti pa ji slediš preko računalnika. :) Npr. moj Fimo mačkon Gumbek je trenutno v Švici in če bo vse po sreči, se čez tri leta začne vračati k meni domov. ;)

Uspešen lov za zakladki želim!

Urškin Raj pravi ...

Ja, Barbi, vem, sem zadevo že pred časom zasledila pri tebi. Nekaj izletov sigurno realizirava letos, zlasti tistega na Gorenjsko :) Me pa malo moti, da slikaš čisto konkretnio skrivališče in s tem malo pokvariš zabavo :) ampak nič ne de, do takrat bom že pozabila, kje je bil skrit posamezen zaklad.
Travel buge pa poznava in sva jih že nekaj našla, a svojega zaenkrat še nisva nastavila...mogoče kdaj v prihodnosti...

Čarovnije z male kmetije pravi ...

Luštna igra. A ni super, da se znamo igrat. Hvalabogu, da si otročja, preveč resnih in zategnjenih je čisto preveč :)

Barbi pravi ...

Ja, Urška, tudi o tem smo že razmišljali, da s fotkanjem lokacij "pokvarimo" zabavno iskanje drugim. Je pa res, da se je tudi izkazalo kot uporabna pomoč, ko so nekateri ostali brez ideje, kam pogledat. :)
Je treba take objave vzet bolj kot izhod v sili in ne preveč podrobno gledat fotk. ;)