2. maj 2020

Oman, biser Arabije. 4. del: Iz Muškata po vzhodni obali do želvje plaže in nazaj



1. 11.: AL SAWADI BEACH-WADI DAYQAH DAM-QURIAT-BIMMAH SINKHOLE

Kraj AL SAWADI je znan po svoji školjčni plaži, ki ni tipična peščena plaža, ampak je tu ogromno školjk in z veseljem se okopamo v toplem morju. Res vrhunski občutek. Ta dan smo planirali tako, da smo se peljali mimo Muškata in tam zamenjali našega terenca za manjšega Yarisa, saj nas je pred povratkom domov čakalo le še nekaj dni ob obali, za kar pa nismo potrebovali terenskega vozila, ki je za najem veliko dražji kot navadni avto.  




Najprej smo se zapeljali na največji jez v Omanu, čudoviti  WADI DAYQAH DAM, ki ga štejejo za enega od človeških čudes zaradi njegove strukture in dramatičnosti samega wadija oziroma soteske. Jez je namenjen uravnavanju vode, saj zna biti moč vode v deževnem času neizmerna. 



 
Pot smo nadaljevali do živahne obalne vasice QURIAT, ki leži ob obalni cesti v Sur. Prenočišče si tokrat poiščemo na plaži ob eni večjih znamenitosti severne obale, Bimmah sinkhole. Nismo edini, tu je kar nekaj obiskovalcev. Tudi domačini se večkrat odpravijo na plaže in tam divje kampirajo. Zlasti je to običajno ob četrtkih zvečer, ko se zanje prične vikend. Ljudje se družijo na lepih lokacijah, plažah, razglednih točkah in uživajo vikende in življenje.






2. 11.: BIMMAH SINKHOLE-PLAŽA FINNS-WADI AS SHAB-SUR

BIMMAH SINKHOLE
je vrtača, ki je z naravnim podzemnim tunelom povezana z morjem in se nahaja v parku Hawiyat Najm. Napolnjena je s turkizno modro vodo. Vrtača je široka 50 metrov in globoka 70 metrov. Nastala je zaradi razpada površinske plasti, ki je razpadla zaradi raztapljanja spodnjega apnenca. Domačini pa vseeno radi verjamejo, da jo je ustvaril meteorit. V parku smo bili skoraj prvi, takoj, ko ga odpro in še pred navalom obiskovalcev, da smo se v miru okopali v topli vodi. To je bila res ena izmed najlepših omanskih izkušenj. 









Tudi obala proti mestu FINS je čudovita, gre za serijo zalivov s turkizno vodo, v kateri se z veseljem spet namočimo. 



Zadnji postanek ta dan pa je eden najlepših wadijev v Omanu, WADI AS SHAB, rečna soteska z izredno visokimi klifi, kjer občasno teče reka. Wadi Shab je eden izmed lepših wadijev, saj ima ves čas vsaj malo vode in kar nekaj zelenja. Najprej plačaš 1 rial na osebo, da te domačini s čolnom prepeljejo preko reke na drugo stran, kjer se pešpot dejansko začne. Je dobro označena, na delih celo betonirana. Sploh pa je obiskovalcev veliko in smerokazov res ne potrebuješ. Po 45 minutah hoje prideš do tolmuna, če pa želiš obiskati še jamo, je potrebno plavati. Na koncu se odpre velika jama, v katero pada manjši slap. Po obisku Wadi as Shaba nas je čakala le še vožnja do mesta Sur, kjer si po dolgem času spet privoščimo prenočišče.






3. 11.: SUR-RAS AL JINZ-YITTI BEACH

Mesto SUR se deli na stari in novi del. Stari del tvorijo ozke srednjeveške ulice, značilnost zanj je, da ima kar dve utrdbi, ki izgledata kot dva svetilnika za smerokaz ladjam, ki plujejo v luko. Pravijo, da naj bi bilo mesto dom legendarnega Sinbada Pomorščaka. Mesto je že v 6. stoletju postalo izjemno pomembno trgovsko središče, saj so veliko trgovali z vzhodno Afriko. Za potrebe trgovanja so kasneje v mestu postavili center izdelovanja tradicionalnih arabskih jadrnic. Danes je vsa ta slava že precej zbledela, a še vedno se v mestu nahaja ena redkih izdelovalnic ladij. 










 
Nato se odpeljemo do plaže RAS AL JINZ, ki je najbolj vzhodna točka Arabskega polotoka. To je kraj izjemnega pomena, kajti tu gnezdijo ogrožene zelene morske želve. Preko 20.000 želv se vrača letno na tukajšnjo peščeno obalo, kjer ležejo jajca. Želve navadno priplavajo na obalo v nočnih urah in lahko se pridružite vodeni skupini pozno zvečer oziroma zelo zgodaj zjutraj, posameznikom je vstop na plažo prepovedan, razen v dnevnem času, ko lahko opazuješ sledove ogromnih želv. Mi si gnezdenje želv nismo ogledali, smo pa zaplavali v kristalno čistem morju. 











Tudi prespali smo na plaži YITI BEACH, ki je še ena popularna plaža na severni obali Omana za divje kampiranje in tudi kopanje. 


4. 11.: YITTI BEACH-MUŠKAT-ISTANBUL-LJUBLJANA

Po jutranjem skoku v morje nam je preostala le še vrnitev v Muškat in ogled še nekaj znamenitosti, ki smo jih prvi dan izpustili. Pozna se, da gre za mesto in je temperatura spet okoli 40 stopinj, zato kaj kmalu pogrešamo prečudovite plaže, visoke vrhove in adrenalinske poti. Ta dan obiščemo sultanovo palačo, Al Alam, ki se nahaja v najbolj vzhodnem delu starega dela Muškata. Je ena od šestih sultanovih rezidenc ter je bila obnovljena leta 1972. Obdaja jo obzidje, saj v palači sultan običajno sprejema visoke goste. V Omanu so praviloma vsa poslopja bela. Al Alam je izjema. Poleg bele nosijo pročelja še zlato in modro barvo. Sultanovo palačo obkrožata dve trdnjavi, Mirani Fort in Jalali Fort, ki so ju v 16. stoletju zgradili Portugalci.  Corniche je mestno obalno sprehajališče, ki je vedno živahno. Tu se nahaja razgledni stolp na stari del mesta ter vhod v največjo omansko tržnico, Mutrah souk, kjer lahko kupimo skorajda vse, od cenjenega omanskega kadila, sandalovine, omanskih tradicionalnih nožev, srebra in začimb do tekstila in arabskih rut. Vsak Arabec je pretkan trgovec in barantanje je način življenja. Na robu polkrožnega zaliva se nahaja nenavadna zgradba. Videti je kot kratko pecljati kelih, na katerem je poveznjena okrogla kupola z dekorativnimi odprtinami. Kadilnica, simbol tradicije in poklon tisočletja najbolj iskanemu blagu, ki ga je narava podarila, Omanu – kadilu. Objekt je povečana oblika posodice v kateri se ga zažiga. Mutrah Fort, stari del mesta obkroža kar nekaj obrambnih trdnjav, od koder je lep razgled na stari Muškat ter zaliv. Dan zaključimo v parku Riyam, kjer si kot pravi Omanci privoščimo zadnje testenine pred odhodom domov. Le še prevoz do letališča in naše popotovanje po Omanu se tako zaključi.


























Oman je čudovita popotniška destinacija. Na relativno majhnem območju severnega Omana te čaka drugačnost, tradicija, prijaznost Omancev, enkratna gorovja, prava puščava, zelene oaze, številni wadiji, sinjemodro morje z neskončno dolgimi belimi peščenimi plažami in še in še. Oman je idealna destinacija tudi za otroke in naš dvoletnik je tu zelo užival. Pesek, plaže, morje, igrišča, gradovi … kaj še hočeš več? Mene je Oman povsem navdušil in zame je bilo to eno najlepših potovanj doslej in bi se, to redko rečem za kakšno destinacijo, vanj z veseljem še vrnila.

1. del: Iz Muškata preko Nizwe in Jebel Akhdarja do puščave Wahiba 
2. del: Od puščave Wahiba do bele puščave ter preko Al Hamre do najvišjega vrha Omana 
3. del: Z najvišjega vrha Omana po najbolj adrenalinski cesti v Omanu do obale 
4. del: Iz Muškata po vzhodni obali do želvje plaže in nazaj

1 komentar:

Simon Durochefort pravi ...

Ponudba ne-protokolskega posojila
Pomoč je najboljši način, da delite svojo večno ljubezen, to je tisto, kar me je potisnilo, da vam na voljo posojilo, ki se začne od 2.000 evrov do 10.000.000 evrov z zelo preprostimi pogoji. Prav tako sem naložbe in zasebna posojila vseh vrst. Kontaktirajte me za zadovoljstvo.

E-pošta:  simondurochefort@gmail.com
WhatsApp:  +33752366330